Pengaruh Bahan Baku dan Teknologi Terhadap Hasil Produksi UMKM Opak di Desa Pegajahan Kecamatan Pegajahan Kabupaten Serdang Bedagai

Muhammad Fadlan Hidayat, Hendra Saputra

Abstract


This study examines the effect of raw materials and technology on the production results of "opak" Micro, Small and Medium Enterprises (UMKM) in Pegajahan Village, Pegajahan District, Serdang Bedagai Regency. Using a quantitative approach, this research was conducted with a total sampling of 60 opak UMKM owners. Data collection used a Likert scale questionnaire, analyzed through multiple linear regression with SPSS 26.0. The results reveal a significant positive effect of Raw Materials on Production Results, while Technology has no effect on production results. Regression analysis shows that Raw Materials contribute 17.4% and Technology 4% to Production Results. Furthermore, based on the results of the study, it shows that the raw material and technology variables simultaneously have a positive and significant effect on production results. The coefficient of determination test shows a value of 0.241, which means that the effect of raw materials and technology on production results is 24.1% while the rest is influenced by other variables. outside of this research.

Keywords


Raw Materials; Technology; Production Results

Full Text:

PDF

References


Ali Lutfi Munirudin, Elly Jumiati, N. M. (2019). faktor yang mempengaruhi produksi usaha mikro kecil dan Lokasi dan Waktu Penelitian Analisis Data menggunakan komputer dengan menggunakan. Jurnal Ilmu Pertanian, 2(1), 6–11.

Andriani, D. N. (2017). Pengaruh modal, tenaga kerja, dan bahan baku terhadap hasil produksi (studi kasus pabrik sepatu PT. Kharisma Baru Indonesia). Jurnal Ilmiah Ekonomi Dan Pembelajarannya, 5(2), 151. https://doi.org/10.25273/equilibrium.v5i2.1543

Asri eka ratih, Asmaul Husna, L. R. A. (2022). Pengaruh bahan baku, biaya tenaga kerja langsung dan factory overhead cost terhadap peningkatan hasil produksi kilang roti amir burger kecamatan kundur barat 2017 -2019. Student Online Journal (SOJ) UMRAH - Ekonomi, 3(2004), 127–136.

Assauri, S. (2008). Manajemen Produksi dan Operasi. Lembaga Penerbit Fakultas Ekonomi UI.

Capra, F. (2004). Titik Balik Peradaban: Sains, Masyarakat, dan Kebangkitan Kebudayaan. PT Benteng Budaya

Erika Dwi Lestari, K. S. (2022). Pengaruh Modal Tenaga Kerja, Dan Bahan Baku Terhadap Hasil Produksi. Jurnal Ilmiah Ekonomi Dan Pembelajarannya, 1(1), 24–33

Godam. (2008). Faktor pendukung dan penghambat industri bisnisperkembangan dan pembangunan industri- ilmu sosial Ekonomi Pembangunan.

Hartoko, A. (2011). Menyusun Laporan Keuangan untuk Jasa. Multicom.

Ismanto, K. S. (2018). Pengaruh Modal, Tenaga kerja dan Bahan Baku Terhadap Jumlah Produksi UMKM Batik. Jurnal Pendidikan Ekonomi, 3(1).

Karim, A. A. (2008). Ekonomi Mikro Islami. IIIT Indonesia.

Linsen, O. :, Rahmita, P. :, Ningsih, B., & Jahrizal, D. (2017). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Air Minum Dalam Kemasan Jesslyn Di Pekanbaru. JOM Fekon, 4(1), 608–618.

Masyhuri, M. (2007). Dasar - Dasar Ekonomi Mikro. Prestasi Pustaka Publisher.

Miarso, Y. (2007). Menyemai Benih Teknologi Pendidikan. Kencana

Ni Nyoman Yuliarmi, Made Suyana Utama, N. L. P. R. D. (2017). Faktor - Faktor yang mempengaruhi produktivitas usaha tani dan keberhasilan program Simantri di Kabupaten Klungkung. E-Jurnal Ekonomi Dan Bisnis Universitas Udayana, 2, 701–728.

Nilam Nur Aliya, J. P. (2021). Analisis Pengaruh Kerja,Modal Dan Bahan Baku Terhadap Hasil Produksi Home Industri Telur Asin Di Desa Kobonsari Kecamatan Candi Kabupaten Sidoarjo. Angewandte Chemie International Edition, 6(11), 951–952., 6, 10–27

Ningrum, S. W., Ani, H. M., & Hartanto, W. (2018). Pengaruh Faktor Produksi Terhadap Hasil Produksi Kue Bakpia Di Dusun Warurejo Kecamatan Gempol Kabupaten Pasuruan. Jurnal Pendidikan Ekonomi: Jurnal Ilmiah Ilmu Pendidikan, Ilmu Ekonomi Dan Ilmu Sosial, 12(2), 168. https://doi.org/10.19184/jpe.v12i2.8310

Nurasika. (2022). Pengaruh bahan baku, tenaga kerja, dan teknologi terhadap hasil produksi air minum dalam kemasan (AMDK) pada PT. Malenggang Utama Kabupaten Luwu. 1–23.

Nursya’bani Purnama, A. (2022). Pelaksanaan Pengendalian Bahan Baku Guna Mencapai Target Produksi PT Kaltim Prima Coal pada Tahun 2021-2022. 01(03), 205–213.

Pramayoga, I. W. W. (2022). Pengaruh Modal, Bahan Baku dan Teknologi terhadap Produksi Industri Furniture Kayu di Kecamatan Denpasar Barat. E-Jurnal Ekonomi Pembangunan Universitas Udayana, 11, 2193–2220.

Satya Nugroho, M. J. B. (2014). Pengaruh Modal, Tenaga Kerja dan Teknologi terhadap Hasil Produksi Susu Kabupaten Boyolali. 7(2). https://doi.org/10.15294/jejak.v7i1.3596

Siahaan, M. (2016). Pengendalian Persediaan Bahan Baku Pada Pt . Howsanindo. Jurnal Kajian Ilmiah UBJ, 16(2), 159–183. http://repository.ubharajaya.ac.id/742/1/Siahaan-Analisi Perencanaan Dan Pengendlian Persediaan Bahan Baku Pada PT.Howsanindo Industry MFG-repo.pdf

Sri, H. (2006). Prinsip Dasar Akuntansi Biaya. Mediatama.

Syamsuri, A. R., Anggraini, C. W., Pratiwi, D. P., Afriliana, S., & Maissy. (2021). Jurnal bisnis mahasiswa. Bisnis Mahasiswa, 215–224.

Winarsih Baedhawi, B. (2014). Pengaruh Tenaga kerja, Teknologi dan Modal dalam meningkatkan produksi di Industri Pengolahan Garam kabupaten pati,. Jurnal Pendidikan Insan Mandiri, 3(2), 88–89.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


 

Flag Counter 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.