Optimalisasi Peran Pendamping Pph Halal Center Uin Saizu Dalam Sertifikasi Halal Dan Pengembangan Ekosistem Halal Banyumas
Abstract
The purpose of this study is to analyze the optimization of the role of PPH Companions in the halal self-declare certification process and the development of the halal ecosystem in Banyumas. The research method used in this study is field research. This study uses a qualitative approach to case studies. This research conducted interviews with Halal Product Assistants and MSEs, meaning that researchers carefully, thoroughly and deeply know the role of PPH Companions in the halal self-declare certification process and the development of the halal ecosystem in Banyumas. The results of this study indicate that the PPH Halal Center UIN SAIZU Companions have assisted many MSEs in submitting halal certification applications, which in the assistance process have been in accordance with the established procedures. There are several opportunities obtained from the assistance process, but there are still several obstacles in it. With this optimization effort, it is hoped that it can resolve the obstacles faced so that assistance for MSEs in submitting halal certificates in Banyumas becomes more optimal so that it can develop the halal ecosystem in Banyumas
Keywords
Full Text:
PDF (Indonesian)References
Aliyah, A. H. (2022). Peran Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) untuk Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat. WELFARE Jurnal Ilmu Ekonomi, 3(1), 64–72. https://doi.org/10.37058/wlfr.v3i1.4719
Arikunto, Suharsimi. 2010. Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktik. Jakarta: Rineka Cipta.
Bafadhal, A. S. 2020. Pariwisata Kesehatan Muslim (Kajian Kontemporer). (TIM MNC Publishing, Ed.) (1st ed.). Malang: Media Nusa Creative.
Ermawati, E., & Itmam, M. S. (2024). Analisis Pelaksanaan Sertifikasi Halal Self Decalre Dalam Penyelenggaraan Jaminan Produk Halal Di Kabupaten Kudus. 3, 32–48.
Fajar & Adiyono. 2023. Optimalisasi Peran BUMDes Dalam Mengakselerasi Sertifikat Halal Pada produk UMKM Di Bangkalan. Jurnal Mashraf al-Syariah: Jurnal Ekonomi dan Perbankan Syariah, Volume 8 Nomor 1,pp. 829-840.
Faranita Ratih Listiasari, Wien Kuntari, Dwi Yuni Hastati, & Ani Nuraeni. (2024). Sertifikasi Halal Melalui Self Declare Oleh UMKM Untuk Mendukung Industri Wisata Halal. Seminar Nasional Pariwisata Dan Kewirausahaan (SNPK), 3(April), 636–646. https://doi.org/10.36441/snpk.vol3.2024.284
Faridah, H.D. 2019. Sertifikasi Halal Di Indonesia: Sejarah, Perkembangan, dan Implementasi. Jurnal Of Halal Product and Research, Vol. 2, No. 2.
Griffin, R. (2003). Manajemen, edisi 7, jilid 1. Erlangga.
Istianah dan G. Dewi. 2022. Analisis Maslahah pada Konsep Halal Self-Declare Sebelum dan Pascaenactment Undang-Undang Cipta Kerja. Al-Adl: Jurnal Hukum, 14(1): 84-109.
J. Moleong, Lexy.2006. Metodologi Penelitian Kualitatif. Bandung: PT Remaja Rosdakarya.
LPPOM MUI. 2022. Jurnal Halal: Halal Is My Life Menentramkan Umat. Bogor: PT. Amanah Prima Abadi.
Lukman Firdaus, Resti Amelia, L. H. (2024). Strategi Peningkatan Usaha Mikro, Kecil, Dan Menengah Di Era Digital. WELFARE Jurnal Ilmu Ekonomi, 5, 44–49.
Martono, N. (2012). Sosiologi Perubahan Sosial: Perspektif Klasik, Modern, Posmodern, dan Poskolonial (Sampel halaman). RajaGrafindo Persada Jakarta.
Mustaqim, D. Al. (2023). Sertifikasi Halal Sebagai Bentuk Perlindungan Konsumen Muslim: Analisis Maqhasid Syariah dan Hukum Positif. AB-JOIEC: Al-Bahjah Journal of Islamic Economics, 1(2), 79–94. https://doi.org/10.61553/abjoiec.v1i2.64
Nur Shaikhut T. S. et. al. 2023. Pendampingan Produk Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Dalam Pengurusan Sertifikat halal Melalui Program SEHATI. Jurnal Welfare:Jurnal Pengabdian Masyarakat. Volume 1 issue 3. pp. 546-553
Pamuji, S. 2021 “Catat, Ini Tarif Layanan Permohonan Sertifikasi Halal”, diakses 15 November 2023 dari https://kemenag.go.id/read/catat-ini-tariflayanan-permohonan-sertifikasi-halal-p4w9p, 2021, diakses Pukul 10.00
Purborini, V. S., & Harsanty, T. D. (2024). Sosialisasi Pentingnya Sertifikasi Halal pada Program Self Declare untuk Berkembangnya Bisnis Bidang Makanan dan Minuman di Kecamatan Jaten Kabupaten …. PaKMas: Jurnal Pengabdian Kepada …, 4(1), 157–164. https://doi.org/10.54259/pakmas.v4i1.2763
Putra, P.A.A. 2017. Kedudukan Sertifikasi Halal dalam Sistem Hukum Nasional sebagai Upaya Perlindungan Konsumen dalam Hukum Islam. Jurnal Ekonomi dan Keuangan Syariah. Vol. 1, No. 1.
Puspita, E. A., & Wiriani, E. (2024). Analisis Hukum Ekonomi Syariah Terhadap Sertifikasi Halal Gratis melalui Mekanisme Self-Declare. 8(4), 1665–1688.
Rafianti, R. et al. 2022. Dinamika Pendampingan Manajemen Halal Bagi Usaha Mikro dan Kecil Melalui Program Self Declare. Jurnal Sains Sosio Humaniora,Vol. 6 No. 1.
Rahmawati, R. 2017. Kehalalan Produk MAkanan Dalam Upaya Perlindungan Konsumen Bagi Umat Muslim (Studi Kasus Pasar Purbolinggo Kabupaten Lampung Timur).
Raudah, S., Studi, P., & Publik, A. (2024). Optimalisasi kinerja badan perencanaan pembangunan riset dan inovasi daerah kabupaten balangan dalam mengatasi kemiskinan. 667–677.
Siringoringo, H. (2005). Pemrograman linear. Graha Ilmu.
Soeoroso, A. (1972). Sosiologi 1. Yudhistira Ghalia Indonesia.
Sugiyono. (2015). Metode Penelitian Pendidikan (Pendekatan Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D). Alfabeta CV.
Sukoso, Wiryawan, A., Kusnadi, J., & Sucipto. 2020. Ekosistem Industri Halal. Departemen Ekonomi dan Keuangan Syariah-Bank Indonesia Pusat Studi Halal Thoyyib-Universitas Brawijaya. Jakarta.
Sulistio Adiwinanto el. al. 2022. Sosialisasi dan Pendampingan Sertifikasi halal Produk Kopi Badan Usaha Milik Desa (BUMDes) Jubung Jember. Jurnal Terapan Ekonomi dan Bisnis. Volume 2 Nomor 2. pp. 52-62
Surya Brata, S. (1991). Metodologi Penelitian. CV. Rajawali.
Tim Prima Pena. (2003). Kamus Besar Bahasa Indonesia Edisi Terbaru (Ed. 1 Cet. 1). Surabaya Gitamedia Press.
Warto, & Samsuri. (2020). Sertifikasi Halal dan Implikasinya Bagi Bisnis Produk Halal di Indonesia. Al Maal : Journal of Islamic Economics and Banking
DOI: http://dx.doi.org/10.30821/se.v0i1.21891
Refbacks
- There are currently no refbacks.

