Hubungan Perilaku Mengkonsumsi Makanan Siap Saji (Fast Food) dengan Kejadian Dismenorea pada Remaja: Literature Review

Rizky Dwi Falafiya Putri, Rizka Etsy Safriana

Abstract


Dysmenorrhea is one of the most common gynecological complaints experienced by adolescent girls and can affect the quality of life and daily activities. Various risk factors for dysmenorrhea have been identified, including lifestyle factors and dietary patterns. One dietary pattern that is often associated with an increased risk of dysmenorrhea is the consumption of fast food among adolescents. Based on a review of several observational and experimental studies, it was found that adolescents who often consume fast food tend to have a higher risk of experiencing dysmenorrhea, both in terms of frequency and severity. The imbalanced nutritional content in fast food is suspected to contribute to increased inflammatory processes and uterine contractions, which worsen dysmenorrhea symptoms. Therefore, nutritional interventions and education about healthy eating patterns among adolescents need to be improved as part of prevention efforts.

Keywords


Dysmenorrhea; Adolescents; Fast Food; Eating Patterns; Ready-to-Eat Foods

Full Text:

PDF

References


Ardhia, D., Izza, S. N., & Rizkia, M. (2023). Hubungan Aktivitas Fisik dan Konsumsi Makanan Cepat Saji dengan Kejadian Dismenore pada Remaja Putri. Jurnal Keperawatan, 21(2), 178–187. https://doi.org/10.35874/jkp.v21i2.1286

Ardhia Dara, Izza Shafira Nurul, R. M. (2023). Hubungan Aktivitas Fisik dan Konsumsi Makanan Cepat Saji dengan Kejadian Dismenore pada Remaja Putri. Jurnal Keperawatan, 9(23), 656–664.

Aulia, D. N., Riyana, S., & Anisa, D. N. (2024). Hubungan mengkonsumsi makanan cepat saji dengan nyeri dismenore primer pada remaja putri di SMP N 2 Sleman. Prosiding Seminar Nasional Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat LPPM, 2, 79–83. https://proceeding.unisayogya.ac.id/index.php/prosemnaslppm/article/view/488

Aulya, Y., Kundaryanti, R., & Apriani, R. (2021). Hubungan Usia Menarche dan Konsumsi Makanan Cepat Saji dengan Kejadian Dismenore Primer pada Siswi di Jakarta. Menara Medika, 4(1), Article 1. https://doi.org/10.31869/mm.v4i1.2580

Aulya, Y., Kundaryanti, R., & Rena, A. (2021). Hubungan Usia Menarche dan Konsumsi Makanan Cepat Saji dengan Kejadian Dismenore Primer pada Siswi di Jakarta Tahun 2021. Jurnal Menara Medika, 4(1), 10–21.

Awa, C. R. N. A., Purwanti, A. S., & Ilmiah, W. S. (2024). Hubungan Tingkat Stres Dan Perilaku Konsumsi Makanan Cepat Saji Terhadap Kejadian Dismenore Primer Pada Remaja Putri. Indonesian Journal of Health Science, 4(3), 187–198. https://doi.org/10.54957/ijhs.v4i3.810

Azzahra, F., Ambarwati, D., & Pangesti, W. D. (2023). Pengaruh Pola Makan terhadap Kejadian Dismenore pada Remaja. Jurnal Riset Kesehatan Masyarakat, 3(2), 87–95. https://doi.org/10.14710/jrkm.2023.18722

Herlambang, A. K., Safitriani, V. A., Azahra, S., Aziza, D. I., & Herbawani, C. K. (2025). Gambaran Umum Asupan Gizi Remaja Perempuan terhadap Peningkatan Fenomena Terjadinya Dismenore Primer: General Description of Nutritional Intake of Adolescent Girls on Increasing the Phenomenon of Primary Dysmenorrhea. Jurnal Surya Medika (JSM), 11(1), Article 1. https://doi.org/10.33084/jsm.v11i2.9759

Iranti, T. P., & Sari, A. E. (2023). Hubungan tingkat Stres dan Frekuensi Konsumsi fast food dengan Kejaidn Dismenorea pada Remaja di kabupaten Bekasi. JPP (Jurnal Kesehatan Poltekkes Palembang), 18(1), Article 1. https://doi.org/10.36086/jpp.v18i1.1526

Kusumawati, I., & Aniroh, U. (2020). Konsumsi Makanan Siap Saji Sebagai Faktor Dominan Terjadinya Dismenore Pada Remaja: The Consumption of Fast food as a Dominan Factor to Occurring Dysmenorrhea of the Adolescent. Journal of Holistics and Health Sciences, 2(2), Article 2. https://doi.org/10.35473/jhhs.v2i2.53

Mivanda, D., Follona, W., & Aticeh, A. (2023). Hubungan Tingkat Stres dan Perilaku Konsumsi Makanan Cepat Saji Terhadap Kejadian Dismenore Pada Remaja Putri. Muhammadiyah Journal of Midwifery, 4(1), Article 1. https://doi.org/10.24853/myjm.4.1.34-46

Setiawati, R. A., Ariestiningsih, E. S., & Supriatiningrum, D. N. (2024). Hubungan antara Status Gizi dan Konsumsi Fast food dengan Kejadian Dismenorea. IJMT : Indonesian Journal of Midwifery Today, 3(2), Article 2. https://doi.org/10.30587/ijmt.v3i2.7595

Syabaniah, P. P., Nuraeni, N., & Nurlina, F. (2025). Frekuensi Mengkonsumsi Fast food Dihubungkan Dengan Dismenore Pada siswi Di SMAN 1 Kawali Kabupaten Ciamis. SENAL: Student Health Journal, 2(1), 124–134. https://doi.org/10.35568/jm4pg879

Zuhkrina, Y., & Martina, M. (2023). Determinan Faktor Penyebab Dismenore pada Remaja Putri di Desa Lubuk Sukon Kecamatan Ingin Jaya Kabupaten Aceh Besar Tahun 2022. Sehat Rakyat: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 2(1), Article 1. https://doi.org/10.54259/sehatrakyat.v2i1.1504




DOI: http://dx.doi.org/10.30829/jumantik.v10i2.25598

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Rizky Dwi Falafiya Putri, Rizka Etsy Safriana

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.